منطقه ویژه اقتصادی سیرجان ، نخستین منطقه ویژه حراست شده ایران است که در چار چوب تبصره 20 قانون برنامه اول و بند « د » تبصره 25 قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران رسمیت یافته و از شهریور 1372 با استقرار و افتتاح واحد گمرک ایران در منطقه فعالیتهای خود را در قالب ساخت و ساز و بهره برداری از انبارهای دپو و ترانزیت کالا ، واحد های صنعتی ـ تولیدی و مونتاژ و دسته بندی همراه با خدمات پشتیبانی و رفاهی و اقامتی آغاز کرده است. این منطقه در وسعتی به مساحت 1370 هکتار و در حد فاصل جاده ترانزیت تهران ـ بندر عباس و در مجاورت فرودگاه است.
جزئیات بیشتراقلیم سیرجان نیمهبیابانی و بیابانی است. رطوبت متوسط آن ۳۶٪ و میانگین بارندگی سالانه ۱۶۰ میلیمتر است.این شهر تابستانهای نسبتا گرم با شبهای تابستانی معمولا خنک و زمستانهای سردی دارد
شهرستان سیرجان محور ترانزیت کالا از جنوب کشور، شمال، شمال شرقی، شمال غربی و شرق کشور به شمار میرود. این شهرستان کریدور اصلی بندرعباس به تهران و زاهدان و کرمان به شیراز می باشد
سیرجان بواسطه ی گلیم شیرکی پیچ خود که یادگار هنر گذشتگان این دیار می باشد به شهرت جهانی رسیده است. این گلیم در نیمه ی اول سال 95 پس از بازدید نمایندگان شورای جهانی صنایع دستی به ثبت جهانی رسید تا نام
شهرستان سیرجان دارای سه دانشگاه آزاد، صنعتی و پیام نور و همچنین دانشکده علوم پزشکی می باشد. با توجه به اهمیت این شهرستان 6 دانشکده فنی نیز در آن مشغول به آموزش نیروی متخصص می باشند.
کارگاه آموزشی آتش نشانی و اطفا حریق ویژه پرسنل و مسئولان کارخانه لوازم خانگی آرکا صنعت رامش جم توسط کارشناسان آتش نشانی منطقه برگزار شد.
مدیر روابط عمومی منطقه ویژه اقتصادی سیرجان در مطلبی که در شمراه امروز روزنامه هممیهن به چاپ رسیده به تبعات حادثه بندر شهید رجایی پرداخته است. حسین اطمینان دراین یادداشت به ضرورت انتقال برخی کانتینرها به سیرجان و گمرکات دیگر اشاره کرده است.
انفجار دلخراش روز شنبه ششم اردیبهشت ماه در بندر شهیدرجایی، ضربه سختی به گلوگاه تجارت خارجی ایران بود. بخشهای نفت، معدن، ساختمان و مواد و محصولات شیمیایی مهمترین حوزههایی از اقتصاد ایران هستند که نبض تجارت آنها با بندر شهیدرجایی متصل بود. این بندر که به گواه سازمان بنادر و دریانوردی از ۲۳ اسکله به عمق ۱۵متر تشکیلشده، سهمی ۵۳درصدی از مجموع عملیات تخلیه و بارگیری بندری کل کشور را بر عهده دارد. درهمینحال حدود ۸۸درصد کالاهای کانتینری کشور در این بندر تخلیه یا بارگیری میشوند.